Een storing of depannage melden?
Neem gerust contact op!
JM Airco Preloader

Meer dan ventilatie.

Om comfortabel en gezond te leven heeft een mens 20 m³ verse lucht per uur nodig. Als je woning onvoldoende verse lucht aanlevert zal je dus steeds opnieuw dezelfde vuile lucht inademen. Bij oude woningen is dit vaak geen probleem omdat de lucht langs gaten en kieren vernieuwd wordt. Gaan we echter gaan kijken naar nieuwbouwwoningen en grondige renovaties dan zullen we zien dat de luchtkwaliteit ondermaats is. In deze gevallen zal je beroep moeten doen op een automatisch ventilatiesysteem dat verse aanvoert en vervuilde lucht afvoert.

Waarom kiezen voor een ventilatiesysteem?

Een goede luchtkwaliteit
Een mens ademt zuurstof in en koolstofdioxide en waterdamp uit. Deze uitgeademde lucht moet het liefst zo snel mogelijk weg kunnen stromen zodat verse lucht weer ingeademd kan worden. De lucht moet met andere woorden goed kunnen circuleren. Zo heeft ons lichaam het graag en zo blijven we gezond. Wanneer je huis goed geïsoleerd is maar niet voldoende geventileerd, dan krijg je vanzelf een slechte luchtcirculatie en dat is zeer nadelig voor de luchtkwaliteit en je gezondheid. Door goed te ventileren kun je dit soort problemen voorkomen.

Vocht afvoeren door te ventileren
Als we thuis zijn produceren we heel wat vocht. Niet alleen door te ademen maar ook door te koken, wassen of douchen. Vergis je vooral niet in de hoeveelheid waterdamp die daarbij vrij komt. Een gezin (met twee kinderen) produceert gemiddeld zo’n 10 à 20 liter vocht! En wanneer deze damp nergens naar toe kan zal het condenseren op ramen, muren en plafonds. Hierdoor krijg je op lange duur onherroepelijk schimmelvorming. Deze schimmels zijn niet alleen lastig te verwijderen maar ook slecht voor je gezondheid. Met een goed ventilatiesysteem zorg je ervoor dat vochtige lucht snel de woning kan verlaten en dus niet eens de kans heeft om te condenseren.

Ventileren is beter voor je gezondheid
Mensen met allergieën of astma weten hoe belangrijk frisse lucht is. Niets is zo storend als een muffe lucht waar je je benauwd in voelt. Een slechte luchtkwaliteit kan naast astma voor allerlei andere gezondheidsklachten zorgen, zoals concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. En dat is natuurlijk zonde want het probleem is heel makkelijk te voorkomen. Door ventilatieroosters te voorzien of een ventilatiesysteem te plaatsen in je woning zijn al deze kwalen voorgoed verleden tijd.

Healthbox 3.0 is geschikt voor een individueel ventilatiesysteem voor zowel woningen als appartementen. Healthbox 3.0 controleert 24 uur per dag de luchtkwaliteit op CO2 of vocht en/of VOC's (geur) per ruimte. Het ventilatieniveau per ruimte wordt volautomatisch bijgestuurd in functie van de gemeten luchtkwaliteit (op basis van sensoren in de regelmodules). Zolang de luchtkwaliteit in een ruimte goed is, wordt het ventilatieniveau niet verhoogd. Dit zorgt voor een maximaal comfort en maximale energiebesparing. Via de geïntegreerde Smart Connect communiceert Healthbox 3.0 met gebruiker (via app) en met andere slimme toestellen in de Smart Home.
Dit systeem D combineert mechanische toevoer en mechanische, vraag gestuurde afvoer van lucht met een warmtewisselaar. Die warmtewisselaar haalt de warmte uit de afgevoerde (vervuilde) binnen lucht om de vers toegevoerde (koudere) lucht voor te verwarmen. Op die manier wordt het energieverbruik van het continu draaiende ventilatiesysteem gecompenseerd met een flinke besparing op de stookkosten. Belangrijk voor een correcte werking in dit ventilatiesysteem is wel dat het perfect in balans afgeregeld wordt. Daarom wordt dit ventilatiesysteem ook wel balansventilatie genoemd. Slim en energiezuinig ventileren dankzij vraagsturing Endura Delta controleert 24 uur per dag de luchtkwaliteit op CO2 of vocht en/of VOC’s (geur). Detectoren in de ventilatie unit bepalen op basis van continue metingen hoe intensief er in huis geventileerd moet worden. In tegenstelling tot het ventilatiesysteem C werkt een balansventilatiesysteem dan weer niet zonegestuurd per ruimte in huis, maar is het ventilatieniveau voor de hele woning hetzelfde.

/

/

/

Onderhoud van ventilatiesysteem.

Een mechanisch ventilatiesysteem creëert een gezond binnenklimaat door vuile binnenlucht af te voeren en verse buitenlucht aan te voeren. Zodat het optimaal kan blijven werken, is een regelmatig onderhoud van je ventilatiesysteem nodig. Bij zo'n onderhoud worden verschillende onderdelen onder handen genomen: de ventilatie-unit, ventilatiekanalen en de luchtfilters en ventielen. Standaard reiniging (warmtewisselaar) raden we om de 2 jaar aan, kanaalreiniging om de 10 jaar. Het is wel belangrijk de filters in je D-systeem 3 maandelijks te vervangen.

Lees verder
JM Airco Onderhoud Img

Vraag gratis een offerte aan!

Ook overtuigd van onze producten en diensten? Wij maken vrijblijvend een offerte voor jouw airco, warmtepomp of ventilatiesysteem.